torstai 25. heinäkuuta 2013

Kalle Kyy Kankaanpäästä

Muistatteko Pekka töpöhännän? Lähtee kyllä ostoslistalle Eemelille se elokuva, aivan ihana. Siittä tuli siis otsikko mieleen, mutta semmonen oikia kyyn-ketale oli pilata mun mökkireissun! Joka vuosi ainaki kerran meijän mökin pihalle eksyy kyykäärme ja jotenki ihmeen kaupalla se oon aina minä joka sen näkkee, ainaki ensimmäisenä. Hyi yrjö, että säikähin ku olin astua käärmeen päälle. Ei puhettakaan, että astun enää mökillä ulos ilman kumppareita ja sinne mentäessä aion pomppia aina tasajalkaa, että ne kaikkoais :((

Muuten mökkireissu oli huippu. Oli ihana viettää ihan kahenkeskeistä aikaa Wernerin kanssa ja antaa sille täys huomio, mihin harvemmin kahen lapsen kanssa enää pystyy. Eemeli oli nauttinu toisaalla varmasti samaa huomiota isältänsä :)

Yhtenä iltana kylvettiin pitkään ja kaikkina päivinä touhuttiin paljon. Eikasta on kasvanu jotenki "tosi iso" ihan lyhyessä ajassa. Alle viikkoon pikkunen on oppinu ryömimään ja nousemaan konttaus -ja punnerrusasentoon? :D Nyt ei passaakkaan paljoa selkää kääntää, ku tuo mönkijä-mauno kerkiää nii lujjaa jo jokapaikkaan.


IMG_6740 kesä136 IMG_6762 IMG_6767


Mustikat ei ollu ihan täysin kypsiä vielä. Saatiin kuitenki sen verran, että aamupuuroihin on voinu laittaa ja piirakan pysty pyöräyttään. Vadelmia oli kyllä senki eestä ja niitä tuliki pakkaseen usiampi rasia.

IMG_6776 IMG_6779

Ja tietenki ku mummun, eli mun äidin kanssa oltiin, ni mehän leivottiin! Tehtiin iso satsi kahavikeheriä (oululaisittain) pakkaseen kahvipulliksi. Tosi herkullisia ja aika vaivattomia tehä.

Kahvikehrät

150 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria

Täyte

100 g tomusokeria
100 g margariinia
3 tl vaniljasokria

voiteluun kananmuna ja päälle raesokeria

Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään kevyesti vispatut kananmunat ja sokeri. Äiti vatkas munat ja sokerit ihan vaahdoksi, eli toimii kai molemmilla tavoilla.


IMG_6780 IMG_6782

Tee täyte sekoittamalla pehmeään margariiniin tomusokeri ja vaniljasokeri. Tehtiin äitin kanssa kaksinkertanen taikina, ja jaettiin se kolmeen kaulittavaan osaan. Kauli taikina levyksi, levitä päälle täytettä ja rullaa (ei kannata kuitenkaa tehä, niinku ite tein ekalla kerralla; tein kaksinkertasen annoksen, mutta kaulittin vaan yhen taikinapötkön. Sitte siinä mietin, että mikä meni pieleen, ku pullista tuli about pään kokosia :D)  Leikkaa rullasta noin 3 cm paksuja viipaleita.

 IMG_6783 IMG_6784 IMG_6785

Sitten jätettiin pullat kohoamaan pellille, jonka jälkeen voideltiin ja lisättiin raesokeri. Pullat paistetaan uunin keskitasossa 200 asteessa n. 10 minuuttia.


IMG_6796 IMG_6802
 pullien alkuperäinen ohje täältä


Me elellään täälä kommuunissa, ku longin veljen perhe myi asuntonsa, ja asuu meillä väliaikasesti. Sopu sijaa antaa vai mite se meni :) Aateltiin kuitenki viikonlopuksi antaa tilaa asukeille ja karata mökille, kerta pariskunta kaikkone & mehmelin kummisetä thomthom oli kans menossa. Longi puhu jostaki poikien kaljotteluhommista, mutta oisko sittenki mun ja köpin vuoro ;)

ps. kelit näyttäs yllättäen suosivan Qstockiin menijöitä. Joka vuosi! Pelkästään siis hienoa, kaikki menijät nauttikaa!

-Hanna

1 kommentti:

  1. Noi kahvikerät on ilmeisesti sit joku trendiherkku 30 vuoden takaa, kun niitä tehtiin meilläkin. Ohje kirjoitettu Kotiruoka-keittokirjan takasivuille, mistä mää oon sen itelleni kirjoittanut muistiin. Ovat siis mun lempipullaa norminisun ohella ja lasten kanssa tehty niitä useinkin mummin ja papan luona (kun on puuhaa jaettavaksi useammallekin apukokille). Meillä oli pienenä tapana penkoa pakkasesta jäisiä kehriä ja nyrsiä niitä leikin lomassa. Namiskuukkelia!!

    VastaaPoista